2014-12-14 12:56:49• hírek • Szatmár.ro

Tisztújítást tartott az UMDSZ

Szombaton Beregszászon tartotta tisztújító kongresszusát az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ).

A kultúrpalota épületében megtartott kongresszuson a 246 küldött mellett részt vettek az anyaországi parlamenti pártok (Fidesz, MSZP, Jobbik, LMP), az RMDSZ és a felvidéki Magyar Közösség Pártja képviselői, valamint Magyaroszág beregszászi főkonzulja.

Az RMDSZ-t Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szövetség szatmárnémeti elnöke képviselte. Köszöntő beszédében felhívta a figyelmet: "Mi, kárpát-medencei magyarok akkor érhetjük el célunkat, akkor tudunk szülőföldünkön megmaradni és jövőt építeni, és akkor beszélhetünk egy sikeres nemzetről, ha lebontjuk a falakat egymás között és egy irányba húzzuk a nemzet szekerét. Otthont kell teremtenünk magunknak szülőföldünkön. Olyan otthont, amelyben a magyar oktatás, a magyar kultúra, az anyanyelvhasználat és nemzeti értékeink felvállalása és védelme alapkövetelmény. Bár sokmindent megvalósítottunk az elmúlt 25 évben, az előttünk álló feladatok sora számos, s ebben a munkában az erdélyi, ezen belül a szatmári magyarság mindig parnere lesz a kárpátaljai testvéreinek. Mert a legfontosabb az, hogy legyen magyar jövő Rákóczi egykori birtokain."

A kongresszuson a Gajdos István leköszönő elnök beszámolójában helytelenítette a magyar kormány Kárpátalján megnyilvánuló megosztó politikáját, s többek között ezzel magyarázta, hogy 12 év után nem jelölteti magát az UMDSZ elnöki tisztségére. Ugyanakkor reményének adott hangot, hogy e lépés nyomán pozitív változások következnek be a magyar kormány és az UMDSZ viszonyában.

A kongresszus a következő 4 évre Zubánics Lászlónak szavazott bizalmat. A 43 éves politikus történész végzettségű, az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar karának tanáraként és dékánhelyetteseként dolgozik. Új elnökként az UMDSZ működésének aktivizálását nevezte elsődleges céljának.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: